תוכן עניינים
אתם רוצים לשווק את העסק שלכם באינטרנט, אבל לא בטוחים כמה כסף להשקיע? זאת דילמה שבה נמצאים רוב העסקים בתחילת הדרך השיווקית. ההתלבטות לגבי התקציב יכולה ליצור דחיינות בלקיחת צעדים ממשיים בכיוון המטרות השיווקיות, אבל זה לא חייב להיות ככה.
כדי לשבור את מעגל הדחיינות, במאמר זה אסקור את כל מה שצריך לדעת על תכנון תקציב שיווק דיגיטלי מכוון למקסימום החזר להשקעה, על שלל השיקולים הרלוונטיים למקסום התוצאות.
איך מגדירים תקציב שיווק דיגיטלי?
הגדרת תקציב שיווק דיגיטלי יעיל מתבססת על מספר גורמים. ראשית, יש להתחשב בתקציב הכולל של העסק והיכולת הפיננסית להשקיע בשיווק. ככלל אצבע, עסקים צפויים להקצות בין 5% ל-15% מהמחזור השנתי לטובת תקציב שיווק דיגיטלי.
אם העסק שלכם בתחילת הדרך – יש 2 גישות עיקריות, והבחירה תלויה בתקציב הכללי של העסק.
במידה ויש לכם תקציב התחלתי גבוה וכסף לא מהווה בעיה, כדאי לשקול להשקיע אחוז גבוה יותר כדי לבסס נוכחות בשוק. הרבה פעמים, שחקן חדש בשוק נדרש להשקיע יותר כדי לתפוס “נתח” על חשבון מתחרים מבוססים.
מצד שני, אם יש אילוצים כלכליים ונאלצים להתחיל עם תקציב מוגבל, כדאי לתעדף מיקוד ויצירת החזר השקעה מהיר.
חלוקת התקציב
חלוקת התקציב בין ערוצי השיווק השונים צריכה להתבצע בהתאם לאסטרטגיית השיווק של העסק והשיקולים הרלוונטיים. כדי להבטיח שכל שקל ינוצל בצורה מיטבית, חשוב לחלק את התקציב בין ערוצי השיווק השונים בהתאם למטרות העסקיות ולצרכים הייחודיים של העסק.
לדוגמה, אם המטרה היא הגדלת החשיפה ולייצר תנועה, כדאי להשקיע יותר בקמפיינים ממומנים בגוגל וברשתות חברתיות ובקידום אורגני בגוגל.
לעומת זאת, אם המטרה היא טיפוח קשרים עם לקוחות קיימים, השקעה בדיוור אלקטרוני או בקידום תוכן יכולה להיות משתלמת יותר. בנוסף, חשוב להשאיר חלק מהתקציב להתנסות בערוצים חדשים או בשביל האפשרות להגיב לשינויים בלתי צפויים, כמו קמפיינים עונתיים או שינוי באלגוריתמים של הפלטפורמות.
חלוקה נכונה מבוססת על ניתוח נתונים, הבנת קהל היעד והיכולת להגיב לשינויים לאורך זמן כדי לשפר את התוצאות.
שיקולים בהתאמת תקציב שיווק דיגיטלי לעסקים מסוגים שונים
תקציב שיווק דיגיטלי משתנה משמעותית בהתאם לגודל וסוג העסק. עסקים קטנים בתחומים מעוטי תחרות יכולים להתחיל עם תקציב חודשי של אלפים בודדים, עסקים בינוניים עלולים להשקיע אלפי עד עשרות אלפי שקלים בחודש, ועסקים גדולים עשויים להשקיע עשרות אלפי שקלים בחודש, והשמיים הם הגבול.
תקציב שיווק דיגיטלי לעסקים מקוונים
חנויות מקוונות ואפליקציות נדרשות להשקיע באופן משמעותי בשיווק דיגיטלי, שכן זהו ערוץ המכירה העיקרי שלהן. מומלץ להקצות לפחות 10% מהמחזור לשיווק דיגיטלי, עם דגש על פרסום ממומן בגוגל ורשתות חברתיות, וכן השקעה בקידום אורגני (SEO).
תקציב שיווק דיגיטלי לעסקים מקומיים
עסקים מקומיים צריכים להתמקד בערוצים המקדמים חשיפה מקומית. חשוב להשקיע בנוכחות ב-Google My Business, פרסום ממוקד גיאוגרפית ושיווק ברשתות חברתיות. תקציב חודשי של כמה אלפי שקלים יכול להספיק לעסק מקומי קטן או בינוני, בהנחה ולא מדובר בנישה תחרותית מדי (כמו משפטים, ביטוח וכו’).
שיקולי תקציב שיווק דיגיטלי לעסקים בתחומים שונים
עסקים בתחומים שונים נדרשים לתקציבים מגוונים. עסקים בתחומים תחרותיים כמו נדל”ן, יאלצו להשקיע סכומים גבוהים יחסית בשל התחרותיות הרבה והעלות הגבוהה לקליק בפלטפורמות הקידום הממומן.
לעומת זאת, בתחום התיירות חשוב להתאים את התקציב לעונתיות ולהגדיל אותו בתקופות השיא. מסעדות יכולות להסתפק בתקציב נמוך יותר ולהתמקד בשיווק מקומי דרך Google Maps, ברשתות חברתיות ואולי גם ביח”צ דיגיטלי.
תחומים נוספים הדורשים השקעה משמעותית בשיווק דיגיטלי כוללים:
- עורכי דין ושירותים משפטיים: נדרשים להשקעה גבוהה בגלל התחרותיות הרבה ועלות גבוהה לקליק בקידום ממומן ועלויות גבוהות יותר של קידום אורגני.
- קליניקות אסתטיקה וקוסמטיקה: תקציב ממוקד ברשתות חברתיות ופרסום ויזואלי, במיוחד באינסטגרם ופייסבוק.
- חברות הייטק ותוכנה: השקעה גבוהה ב-LinkedIn, לצד תוכן שיווקי איכותי שממחיש מקצועיות.
- מוסדות חינוך והכשרה: תקציב מוגבר בתקופות הרשמה, עם דגש על קמפיינים ממומנים ושיווק באמצעות תוכן.
- חנויות אופנה: השקעה משמעותית ברשתות חברתיות ופרסום ויזואלי מבוסס תמונות וסרטונים.
- שירותים פיננסיים: תקציב גבוה לפרסום ממוקד ותוכן מקצועי, עם דגש על בניית אמון.
- חברות ביטוח: השקעה גבוהה בקידום ממומן ו-SEO בשל התחרות הרבה בתחום.
רוצה גם להיות "דיגטלית"?
הרשמי לניוזלטר שלנו, ותהני מתוכן איכותי שיעזור לך להתמצא בעולם הדיגיטל – ישירות למייל. מבטיחים לא להציק 🙂
איך מתאימים את התקציב למטרות השיווק?
תקציב השיווק צריך להיות תואם למטרות העסקיות, לכן קביעת מטרות הגיונית היא קריטית לניהול תקציב שיווק דיגיטלי אפקטיבי. אני ממליצה על מודל ה-SMART. המודל בנוי מחמישה מרכיבים:
- Specific (ספציפיות): המטרה צריכה להיות מוגדרת באופן ברור ומדויק. במקום מטרות עמומות בסגנון “להגדיל מכירות”, כדאי להגדיר מטרות בסגנון “להגדיל את המכירות באתר ב-30% בקטגוריית המוצרים X”.
- Measurable (בר מדידה): חשוב להגדיר מדדים כמותיים ברורים למדידת ההצלחה. למשל, “להשיג 200 לידים חדשים בחודש” או “להגיע ל-1000 עוקבים חדשים באינסטגרם”.
- Achievable (בר השגה): המטרה צריכה להיות ריאלית בהתחשב במשאבים הקיימים ובתנאיי השוק. לצורך העניין, תקציב של 5,000 ש”ח לא יכול להניב 1,000 לקוחות חדשים בחודש בתחום מאוד תחרותי.
- Relevant (רלוונטיות): המטרה צריכה להתאים ליעדים העסקיים הכוללים של החברה. לדוגמה, אם המטרה העסקית היא הגדלת רווחיות פר לקוח, ייתכן שכדאי להתמקד גם בשימור לקוחות ומקסום ההזדמנויות פר לקוח במקום להתמקד רק ביצירת לידים חדשים.
- Time-bound (מוגבל בזמן): יש להגדיר לוח זמנים ברור להשגת המטרה. למשל, “להגיע ל-5000 עוקבים באינסטגרם תוך שלושה חודשים” או “להגדיל את התנועה לאתר ב-50% עד סוף הרבעון”.
דוגמה להגדרת מטרות ע”פ מודל ה-SMART: “להגדיל את המכירות באתר ב-30% תוך שלושה חודשים באמצעות קמפיין Google Ads בתקציב של 10,000 ש”ח בחודש, עם התמקדות בקטגוריית מוצרים X ויעד של עלות רכישת לקוח מקסימלית של 200 ש”ח”.
זכרו – הגדרת מטרות ספציפיות והגיוניות תעזור לכם להבין מה התקציב הנכון למטרות שלכם ואיך להפיק ממנו את המקסימום.
כלים לבניית תקציב שיווק דיגיטלי
ישנם מספר כלים מקוונים שיכולים לסייע בתכנון תקציב שיווק דיגיטלי. הכלים יכולים לעזור לכם להבין אם התקציב שאתם מתכננים ריאלי לנישה שלכם ולעזור לבנות הערכות לתקציבי הפרסום של המתחרים.
- Google Ads Keyword Planner: כלי מילות המפתח של גוגל מספק מידע עבור מחירי הקליקים למילות המפתח השונות ומאפשר להעריך עלויות פרסום בגוגל. ניתן למצוא אותו בממשק המשתמש ב-Google Ads.
- Facebook Ads Manager: בכלי מנהלי המודעות של פייסבוק תוכלו לקבל מידע על תחזיות לעלויות הפרסום בפלטפורמה.
- SEMrush: הכלי מספק מחירי קליקים עבור מילות המפתח השונות ב-Google Ads. בנוסף יש לו פיצ’רים מתקדמים כמו ה-AdClarity שמספק הערכות לגבי תקציבי הפרסומות של המתחרים ויכולות נוספות.
מהן הטעויות הנפוצות בבניית תקציב שיווק דיגיטלי?
תתפלאו לדעת, אבל מנסיוני בעבודה עם עסקים, הטעות הנפוצה ביותר בהגדרת התקציב היא הקצאת תקציב נמוך מדי שלא מאפשר להגיע לתוצאות. שיווק דיגיטלי מבוסס על תחרות מול עסקים אחרים וכולל ניסוי וטעייה. תקציב נמוך מדי יכול להגביל את הפוטנציאל לעמוד בתחרות ולספק “זמן אוויר” לקמפיינים לעבור אופטימיזציה כדי להפיק תוצאות.
בנוסף, התפשרות על איכות הקמפיים בהיבטים של התוכן, קופי, גרפיקה וכו’ יכולה לפגוע בתוצאות של הקמפיין.
במילים פשוטות, תקציב נמוך מדי הוא שריפת כסף – ללא תוצאות.
טעות נוספת, היא אי ביצוע התאמות מעת לעת. הזירה השיווקית משתנה באופן קבוע, ואם לא עושים התאמות בתקציב בגלל מציאות משתנה, קל מאוד להישאר מאחור.
חשוב להישאר עם היד על הדופק בכל מה שקשור למעקב על הביצועים. חשוב לשים לב לשינויים בולטים, לטוב או לרע. כל שינוי בולט בביצועים דורש בחינה מחדש של התקציב וביצוע התאמות כדי לשמור על ההצלחות.
מדידת ביצועים והתאמת התקציב השיווקי
כדי לוודא שמקבלים החזר על ההשקעה הכספית, כל מהלך שיווקי דורש מדידת ביצועים, שמתחילה בהגדרת KPIs ברורים. מדדים נפוצים שכדאי לקחת בחשבון כוללים: CTR (אחוז הקלקות), ROI (החזר על ההשקעה), אחוז המרה ועוד. כלי אנליזה כמו Google Analytics, Google Search Console וממשקי ניהול המודעות של Google Ads ופייסבוק יעזרו לכם לנהל מעקב מסודר אחרי הביצועים.
בהתאם לביצועי השיווק בפועל, תוכלו לראות את החוזקות והחולשות של מאמצי השיווק שלכם ולעשות התאמות כדי למקסם את התוצאות!
איך מעדכנים את התקציב במהלך השנה?
יש כמה שיקולים שצריך לקחת בחשבון בעדכון בתקציב. ראשית, בהתאם לבדיקות הביצועים, אפשר לראות דפוסים של קמפיינים מצליחים יותר ומצליחים פחות. אם קמפיין או אפיק שיווקי מסוים נותן תוצאות טובות, אפשר להגדיל את התקציב עבורו על חשבון ערוצים פחות מצליחים.
שיקול נוסף הוא עונתיות. להרבה עסקים יש תקופות חזקות יותר וחזקות פחות במהלך השנה. כדאי לשקול לחלק את התקציב השנתי בצורה שתתעדף את התקופות החזקות על חשבון התקופות החלשות, כדי למקסם את השורה התחתונה.
באופן כללי, כדאי לבחון את הביצועים ברמה החודשית, הרבעונית והשנתית ולבצע התאמות בהתאם. חשוב להישאר עם היד על הדופק במהלך השנה כדי לוודא שלא זורקים כסף על אפיקים לא יעילים מצד אחד, ושמנצלים את ההזדמנויות הקיימות בשוק מצד שני.
לסיכום…
בניית תקציב שיווק דיגיטלי אפקטיבי הוא תהליך מתמשך שדורש תכנון הגיוני, מעקב שוטף והתאמות מעת לעת.
כדאי להתחיל עם תקציב ריאלי שאפשר לעמוד בו, להגדיר מטרות ברורות, ולחלק את המשאבים בין ערוצי השיווק השונים בצורה מושכלת. מדידה שוטפת של התוצאות וגמישות בהתאמת התקציב הם מפתח להצלחה בשיווק הדיגיטלי.
השקעה חכמה בשיווק דיגיטלי היא לא עוד הוצאה – מדובר בהשקעה שיכולה ליצור הכנסות משמעותיות לעסק שלכם!