תוכן עניינים
מהירות טעינת האתר היא אחד הגורמים המשמעותיים המפרידים בין אתרים בינוניים לאתרים מצליחים. מהירות משפיעה על הדירוגים האורגניים במנועי החיפוש, חוויית המשתמש באתר והמכירות.
נבדק ונמצא, שאם אתר נטען יותר מ-3 שניות – הסיכויים שהגולשים ינטשו אותו עולים משמעותית.
אחד הכלים המובילים לשיפור מהירות אתרי וורדפרס הוא WP Rocket, תוסף פרימיום שנועד להפוך את התהליך לפשוט, נגיש ויעיל גם למשתמשים שאינם מומחים בצד הטכני.
מה זה WP Rocket?
WP Rocket הוא תוסף פרימיום בתשלום לאופטימיזצית ביצועי אתרי וורדפרס באמצעות שמירת מטמון (Caching), דחיסת קבצי קוד ושיפורים טכניים נוספים.
מדובר בתוסף הפופולרי ביותר בשוק עם מוניטין מעולה. נכון לימים אלה, התוסף מותקן על קרוב ל-4 מיליון אתרים ברחבי העולם.
מה שמבדיל בין WP Rocket לתוספי מהירות חינמיים אחרים הוא בעצם בקלות ההתקנה, כמות אפשרויות ההגדרה וביעילות. עם WP Rocket, סביר להניח שתראו שיפורים משמעותיים יותר במהירות יחד עם פחות סיכויים לבאגים, בהשוואה לתוספים החינמיים.
איך WP Rocket משפר את מהירות האתר?
לתוסף יש מגוון רחב של תכונות שיכולות לשפר את ביצועי האתר. להלן כמה מהתכונות העיקריות:
- שמירת זכרון מטמון (Caching): זיכרון מטמון בהקשר האינטרנטי הוא בעצם יצירת גרסאות סטטיות של עמודי האתר על השרת שלכם, באופן שהשרת לא צריך לטעון מחדש את התוכן בכל פעם שמבקר נכנס לעמוד. שמירת מטמון יכולה להוריד משמעותית את זמן הטעינה.
- דחיסת קבצי קוד: התוסף יכול להקטין משמעותית את נפח קבצי הקוד של האתר באמצעות דחיסת קבצי CSS, JavaScript ו-HTML. קבצי אתר קלים מהירים יותר לטעינה, מה שיכול לשפר את מהירות טעינת האתר.
- Lazy Loading: שיטה לטעינת קבצי תמונות וסרטונים רק כשהגולש גולל אליהם בדף, מה שמוריד את משקל קובץ הדף בטעינה הראשונית ומעלה את מהירות הטעינה.
- עיכוב Javascript: התוסף מאפשר להוריד בעדיפות טעינת קבצי JS כבדי משקל עד לתזמון שזה נהיה נחוץ, מה שעוזר להאיץ את הטעינה הראשונית.
- אינטגרציה עם CDN: התוסף מסתנכרן בקלות עם CDN להפצת התוכן לשרתים קרובים למיקום הגולש. בנוסף, ל-WP Rocket שירות CDN משלו.
- אופטימיזציית בסיס הנתונים: התוסף עוזר לנהל את בסיס הנתונים של האתר. ניתן למחוק קבצים זמניים, תיקיות, טיוטות ישנות וכו’ לשיפור מהירות האחסון והעיבוד של האתר.
איך מתקינים ומגדירים את WP Rocket?
התוסף קל להתקנה ולהגדרה. להלן סדר הפעולות להתקנה ולהגדרה של התוסף:
הורדה והתקנה
אחרי שרכשתם את המסלול שמתאים לכם באתר הרשמי של WP Rocket, הורידו את קובץ ה-Zip.
לאחר מכן, תתחברו לממשק המשתמש באתר הוורדפרס שלכם.
חשוב: מומלץ למחוק תוספי Cache אחרים, במידה ויש, כדי למנוע התנגשויות עם Wp Rocket.
עכשיו, בואו נתקין את Wp Rocket!
הכנסו ל”תוספים” -> “Add New Plugin“. לחצו על “העלאת תוסף” (בדר”כ נמצא בחלק העליון, ליד הכותרת). בחרו את הקובץ zip ולחצו על “install now”.
אחרי סיום תהליך ההתקנה, הפעילו אותו מהמסך “תוספים מותקנים”.
הגדרת התוסף
התוסף מגיע עם הגדרות ברירת מחדל לא רעות, שיעשו את העבודה עבור רוב האתרים – במיוחד אם יש לכם אתר תדמית פשוט.
למרות זאת, עם מעט התאמה אישית וניסוי וטעייה, תוכלו להוציא את המקסימום מהתוסף ולמקסם את התרומה שלו למהירות האתר.
בואו נעבור על ההגדרות העיקריות כדי להבין את משמעותן:
הגדרות זיכרון מטמון (Cache)
הגדרות אלה אחראיות על ניהול זיכרון המטמון (cache) באתר. רוב ההגדרות מופעלות אוטומטית, אבל להלן מספר הגדרות שאפשר להגדיר ידנית:
- Mobile Caching: נמצאת בלשונית “Tools“. ההגדרה מייצרת קובץ מטמון נפרד למשתמשי מובייל, מה שרלוונטי אם באתר שלכם יש תוכן מעט שונה למשתמשי מובייל (אפילו ברמת התפריט). מומלץ להפעיל.
- Cache Lifespan: נמצאת בלשונית “Advanced rules”. מדובר בעצם באינטרוול הזמן שבו הזיכרון המטמון מתחדש. ברירת המחדל של כל 10 שעות תעשה את העבודה עבור רוב האתרים, אבל אפשר לשנות לפי הצורך.
אופטימיזציית קבצים
הגדרות אלה אחראיות על ניהול קבצי ה-HTML, CSS ו-JS של האתר. אלה הן ההגדרות:
- Minify CSS Files: ההגדרה מאפשרת לכווץ את קבצי ה-CSS, מה שיקטין את משקלם ואת מהירות הטעינה של הדפים. אפשר לנסות ולהפעיל, אבל חשוב לוודא שזה לא שובר את העיצוב באתר.
- Combine CSS Files: הפיצ’ר מאפשר איחוד קבצי CSS כדי להקטין את כמות הקריאות לשרת. מנסיוני, לא מומלץ עבור רוב האתרים. ההגדרה נוטה לייצר תקלות עיצוביות.
- Optimize CSS Delivery: ההגדרה בעצם מאפשרת לטעון את קבצי ה-CSS של הדף בצורה משולבת, תוך מתן תעדוף לחלקים הקריטיים. הפעולה בעצם מזרזת את הטעינה הראשונית של הדף. מנסיוני, מומלץ להפעיל בשילוב ההגדרה “Load CSS Asynchronously”, שעוזרת להוריד את הסיכוי לתקלות.
- Minify JavaScript Files: הפעולה הזהה להגדרה הקודמת עבור קבצי ה-CSS, רק שהפעם לקבצי ה-JS.
גם כאן, מומלץ לנסות להפעיל, רק לוודא שזה לא גורם לבאגים. - Combine JavaScript Files: שוב, אותה הפעולה כמו בהגדרה לגבי ה-CSS. גם כאן, לא מומלץ להפעיל, מפני שהיא נוטה לעשות באגים.
- Load JavaScript Deferred: ההגדרה בעצם משנה את תעדוף טעינת קבצי האתר בצורה שהתוכן נטען בעדיפות גבוהה יותר על חשבון סקריפטים מבוססי JS, מה שמעלה את מהירות הטעינה של התוכן ומשפר את חווית המשתמש.
מנסיוני, מומלץ להפעיל. בדר”כ זה עובד כמו שצריך, ואם נוצרים באגים ניתן להחריג סקריפטים ספציפיים מהפקודה במידה ויש תקלות. - Delay JavaScript execution: אחד הפיצ’רים האפקטיביים של WP Rocket בהקשר של אופט’ קבצים. הפיצ’ר מאפשר בעצם לעכב את טעינת ה-JS (כולו או ברמת הסקריפט) עד שהמשתמש עושה פעולה כלשהי בדף (גלילה, הקלקה, נגיעה במסך בנייד וכו’), מה שיכול לשפר משמעותית את מהירות הדף. מומלץ להפעיל. התוסף מגיע עם רשימת סקריפטים ברירת מחדל, ואפשר להוסיף או לשנות לפי צורך.
Lazy Loading
הגדרות אלה אחראיות על פיצ’ר ה-Lazy Loading. במילים פשוטות, הפיצ’ר מאפשר לטעון תמונות או מדיה רק כשהגולש גולל אליהן בדף, מה שמאפשר “לחסוך” טעינה ראשונית כבדה של כל קבצי המדיה בדף. להלן ההגדרות:
- Enable for images: בעצם לאפשר Lazy Loading עבור תמונות. מומלץ להפעיל, אך שימו לב – כדאי להחריג את התמונות המופיעות בחלק העליון בדף, בחלק שמופיע לגולשים בטעינה הראשונית.
- Enable for iframes and videos: כנ”ל לגבי סרטונים ו-iframes. מומלץ להפעיל.
- Replace YouTube iframe with preview image: במידה ובאתר מוטמעים סרטוני YouTube, הפיצ’ר יעכב את טעינת הקוד הרלוונטי עד רגע ההקלקה על הסרטון. מומלץ להפעיל.
- Add missing image dimensions: פיצ’ר שימושי שמוסיף הגדרות גובה ורוחב לתמונות בדפים, מה שמונע תזוזה של אלמנטים במהלך הטעינה הראשונית שפוגעת בחווית המשתמש. מומלץ להפעיל.
הגדרות Preload
הגדרות אלה אחראיות על הנחיות לטעינה מקדימה של משאבים מסוימים בדפדפן של הגולש. במילים פשוטות, הנחיות אלה מורות לדפדפנים של הגולשים לטעון משאבים מסוימים לפני שהם מגיעים לדף שלכם בפועל.
בואו נעבור על ההגדרות:
- Activate Preloading: הפעלת פיצ’ר ה-preload. מומלץ להפעיל.
- Activate sitemap-Based Cache Preloading: ההגדרה בעצם אחראית על רענון אוטומטי לזכרון ה-cache עבור כל הדפים שנמצאים במפות האתר. מומלץ להפעיל.
מעבר לכך, התוסף יאתר אוטומטית את תוסף ה-SEO שמוגדר לאתר (במידה ויש) וייצר שורה נוספת לאישור בהתאם. - Enable Link preloading: פיצ’ר ייחודי המאפשר להתחיל טעינה של דף שגולש גלל על הכתובת הקישור הפנימי שלו, אבל לפני שהקליק עליו. מומלץ להפעיל, אבל עלול ליצור באגים לעיתים רחוקות. מומלץ לוודא שהכל פועל תקין.
- Prefetch DNS Requests: הגדרה שמאפשרת טעינה מהירה יותר של משאבים חיצוניים (פונטי גוגל, סרטוני YouTube וכו’) באתר. תצטרכו להזין את הכתובות הספציפיות של המשאבים.
- Preload Fonts: ההגדרה מאפשרת טעינה מוקדמת של פונטים.
שימו לב: מדובר בפונטים שנמצאים על הדומיין או ה-CDN, בלבד. פונטי גוגל תוכלו לטעון בהגדרה הקודמת.
בנוסף, שימו לב שאתם טוענים פונטים הכרחיים בלבד, כדי לא להכביד על משאבי האתר ולפגוע במהירות הטעינה.
הגדרות מתקדמות – Advanced Rules
ההגדרות בחלק הזה מתייחסות ליכולות מתקדמות של התוסף ולא בהכרח רלוונטיות לרוב המשתמשים.
בקצרה, התוסף מאפשר להחריג דפים מיצירת זיכרון מטמון, התייחסות לעוגיות, ויכולות מתקדמות נוספות.
הגדרות Database
ההגדרות בחלק הזה מתייחסות לניהול ה-Database של האתר. ייעול ה-Database יכול לשפר את מהירות האתר. מומלץ לעשות גיבוי לאתר לפני שמפעילים את ההגדרות הנ”ל.
בחלק זה אמנע ממתן המלצות ורק אסביר מה פירוש של כל שורה.
- Revisions: גרסאות קודמות של הדפים לאחר פרסומם.
- Auto Drafts: שמירות אוטומטיות של גרסאות טיוטא, לפני פרסום הדפים.
- Trashed Posts: פוסטים/דפים שנמצאים בפח האשפה אבל עוד לא נמחקו בפועל.
- Spam Comments: תגובות ספאם, שסומנו ע” פלאגינים לניהול תגובות או באופן ידני.
- Trashed Comments: תגובות שנמצאות בפח האשפה אבל עוד לא נמחקו בפועל.
- All Transients: מידע זמני בשימוש פלאגינים באתר שנאסף לצורך גישה מהירה וייעול פעולתם. הרבה פעמים מדובר בקבצים פגי תוקף.
- Optimize Tables: ניקוי שאריות דאטה מפלאגינים שנמחקו.
- Schedule Automatic Cleanup: ההגדרה מאפשרת לקבוע מועד קבוע לניקוי ה-Database, בהתאם להגדרות הקודמות שבחרתם.
הגדרות נוספות
בנוסף, ל-WP Rocket עוד מספר הגדרות שכדאי להכיר:
הגדרות CDN: התוסף תומך ב-CDN ומאפשר לבצע חיבור עם רוב ספקי ה-CDN בשוק.
מה זה CDN? מוכר גם בשם המלא: Content delivery network. בקצרה, מדובר ברשת שרתים המפוזרים ברחבי העולם שמאפשרים זירוז משמעותי של טעינת האתר עבור אתרים עם בסיס משתמשים בינלאומי.
אם רוב קהל הגולשים שלכם מקומי או מרוכז במדינה אחת ושרת האחסון קרוב אליהם גיאוגרפית – CDN לא רלוונטי במיוחד עבור האתר שלכם.- Varnish Cache: רלוונטי רק עבור אתרים שהשרת שלהם משתמש ב-Varnish Cache. הפעילו את ההגדרות רק אם רלוונטי לאתר שלכם.
- Heartbeat: מדובר בפיצ’ר של WordPress שמאפשר חיבור וסנכרון בזמן אמת בין השרת לדפדפן. דוגמאות לדברים שהפיצ’ר עושה באתר: התראות ב-dashboard של WordPress, התראה שדף נעול לעריכה ע”י משתמש אחר ועוד.
מדובר בפיצ’ר שגוזל יחסית הרבה משאבים ועלול להאיט את טעינת האתר. WP Rocket מאפשר לנטר את הפעילות שלו והאימפקט למהירות האתר, עם האופציה למזער את הפעילות או לכבות לחלוטין.
מנסיוני, מומלץ להפעיל ולמזער. מדובר בחסכון משאבים משמעותי שלא יפגע בפונקציונליות של האתר ברוב המקרים.
האם WP Rocket מתאים לכל אתר וורדפרס?
WP Rocket מתאים למגוון רחב של אתרי וורדפרס – החל מבלוגים פשוטים ועד חנויות מקוונות עם מאות מוצרים ואתרי תוכן גדולים.
התוסף יעיל במיוחד עם אתרים מבוססי אלמנטור. הוא יודע להתמודד עם אתגרי המהירות שהם יכולים להציב לעיתים, ובשילוב ההגדרות הנכונות – יכול להביא לשיפורים משמעותיים במהירות הטעינה!
כמה WP Rocket עולה?
נכון לכתיבת שורות אלה, התוסף WP Rocket מציע 3 מסלולי מחיר:
- $59 לשנה – לשימוש באתר אחד.
- $119 לשנה – לשימוש בשלושה אתרים.
- $299 לשנה – לשימוש במספר בלתי מוגבל של אתרים.
המחירים כוללים עדכונים ותמיכה טכנית במשך שנה!
האם WP Rocket שווה את הכסף?
בגדול, WP Rocket נותן פתרון מעולה לשיפור מהירות אתרי וורדפרס ואלמנטור. היתרונות המשמעותיים שלו הם מקסימום שיפור במהירות במינימום זמן התעסקות.
תהליך ההתקנה וההגדרה שלו פשוט, מהיר ועם מינימום סיכון לתקלות. בהשוואה לתוספי מהירות חינמיים (כגון Lite Speed Cache), תקבלו יותר אפשרויות התאמה, מהירות טעינה גבוהה יותר ופחות באגים.
בנוסף, אם אתם בעלי אתר מבוסס אלמנטור – WP Rocket הוא כנראה הפתרון הטוב ביותר בשוק כרגע. התוסף מותאם מאוד לצרכים של אלמנטור ויתן את השיפור המשמעותי שחיפשתם למהירות האתר שלכם.
אז אם מהירות האתר חשובה לכם, והיא כנראה צריכה להיות אם אתם מעוניינים לספק חווית משתמש טובה לגולשים או לקבל טראפיק אורגני מגוגל – כדאי לקחת את WP Rocket בחשבון. התוסף יוכיח את עצמו כהשקעה משתלמת לאורך זמן.
לסיכום…
WP Rocket הוא תוסף חזק, ידידותי ויעיל לשיפור מהירות אתרי וורדפרס. הוא מתאים במיוחד לבעלי אתרים שמבינים את החשיבות של מהירות האתר עבור חוויית המשתמש והדירוגים במנועי חיפוש. אם אתם מחפשים כלי שמספק פתרון מקיף ואיכותי, WP Rocket הוא בחירה מצוינת.